Välkommen på kyrkodagar!

Om Gud vill och pandemiläget tillåter, får vi igen samlas till Kyrkodagarna i Mariehamn inkommande november. För ett år sedan ordnades dagarna i mindre form än planerat och nu hoppas vi verkligen att alla våra fina planer förverkligas.

Men livet är oförutsägbart och det har vi minsann märkt under det senaste ett och ett halvt år. Förra året skrev jag så här i höstens infoblad om kyrkodagarna:

"Då jag skriver detta, en varm och solig sensommarafton, känns november avlägsen. Inte endast med tanke på kalendern utan även när man tänker på osäkerheten som ligger mellan augusti och Finlandssvenska Kyrkodagar i mitten av november.

Trots alla frågetecken vill vi hålla fast i att dagarna ordnas. Om det bara är möjligt med tanke på deltagarnas säkerhet samlas vi på Alandica för att ta del av det mångsidiga programmet. För oss arrangörerna handlar det inte om ekonomiska vinster för sådana ska det inte bli utan det handlar om någonting som vi saknar just nu. Det handlar om gemenskap, om samtal, föredrag, konserter, sång, gemensamma andakter och en festmässa."

Idag är vädret mindre soligt, men förhoppningarna är fortfarande samma.

Det blev inte som vi planerade ifjol men det blev fina dagar i Mariehamn trots allt. Det nya temat för dagarna är Fri. Vi hoppas på att vi är fria att mötas utan begränsningar men det kan hända att vi får vara fria att skydda varandra genom att avstå från stora samlingar.

Nu gäller det att be för bättre tider, att anmäla sig till dagarna (för säkerhetsskull) och kanske under tiden mellan sena augusti och mitten av november fundera på vad det betyder för dig att vara fri. Om Gud gör oss fria, vad är det du vill lämna bakom dig, bli av med?

"Fri som rymdens svala är jag, Gud, i dig.." (Pbs. 404:4)
Mari Puska, kyrkoherde

Länk till anmälningsblanketten