Diakoniverksamheten

I år har det gått 150 år sedan första diakonissan Matilda Hoffman vigdes till tjänst i Finland. Det har också gått 100 år sedan första diakonissan anställdes i Mariehamns församling, hon hette Elvira Björk och kom från Uleåborgs diakonisshem. Hon anställdes av Mariehamns Söndagsskol- och diakoniförening eftersom församlingen saknade medel för att anställa en diakonissa. Sedan dröjde det till år 1939 innan följande ordinarie diakonissa anställdes. Det var Selma Häggblom som sedan tjänade församlingen i 30 år.

Vi vill uppmärksamma diakoniarbetet lite extra under detta jubileumsår och planerar följande:

Jubileumsevenemang:

På påsklördagen kommer prosteriets diakoniarbetare att finnas på torget och delta i Påskmarknaden. Vi kommer att sälja kaffe med tilltugg till förmån för årets Gemensamt Ansvarinsamling samt ha mete för barnen.

I sommar kommer vi att ha en utställning i vårt sommarcafé i S:t Görans församlingshem om diakoniarbetet genom tiderna. Caféet öppnar efter midsommar och håller öppet sex veckor framåt, vardagar kl. 11-16.

Diakoniarbetare kommer att medverka vid Catharinadagen i Hammarland. Exakt dag och tid är inte fastställd.

1 september är "D-day" då det har gått exakt 150 år sedan första diakonissa vigdes till tjänst i Finland. Vi medverkar vid en sopplunch i St Olofsgården i Jomala. Diakonikören uppträder, vi berättar något om diakoniarbetet genom tiderna och man kan även se utställningen om diakoniarbetet genom tiderna.

Mariehamns Diakoniförening kommer att ge ut en liten historik. Journalisten Helena Forsgård sammanställer historiken.

Med reservation för förändringar.

Erfarenheter från diakonin efterlyses

Har du fått hjälp och stöd av diakonin någon gång? Vi är intresserade av att höra din historia.  Inget är för litet eller för stort.Historierna kommer att användas i en utställning om diakonin i Mariehamn och delas anonymt. Kontakta My Ström eller Lisbet Nordlund på mail eller telefon. Det går bra att skicka in text eller boka tid med oss för hjälp att skriva ner.

e-post till My eller tfn 0457 529 3007.

e-post till Lisbet eller tfn 0457 529 3027

Diakoniföreningen

Stöd diakoniarbetet genom att bli medlem i Mariehamns Diakoniförening r.f.
Medlemsavgiften är 10 € och betalas till konto:  FI20 6601 0003 0954 52. Skriv i så fall Medlemsavgift, namn och adress i meddelandefältet.Du kan naturligtvis också betala in ett bidrag. Använd då samma kontonummer och skriv ”bidrag” i meddelandefältet. Varmt tack! Föreningen säljer även kondoleanser och uppvaktningskort i pastorskansliet.

Nyhet! Mariehamns Diakoniförening kan bevilja färdtjänstbiljett som gäller även till sjukhuset. Ta kontakt med diakoniarbetarna så berättar vi mera.